ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

  

   Ύστερα από αναλυτική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής (Υ.Α.Ν/Α.Α.)  βάζει ακόμα μία επιτυχία στην λίστα της,
καθώς μεσημβρινές ώρες της 26-10-2017, συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένα ακόμα άτομο.


  Οι συνάδελφοι της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής (Υ.Α.Ν/Α.Α.) εργαζόμενοι με επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και αφιερώνοντας παράλληλα πολλές ώρες από την προσωπική τους ζωή, κατάφεραν να τερματίσουν την εξακολουθητική δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής.
   Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί (30) ληστείες και κλοπές από οικίες, ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ
   Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν –μεταξύ άλλων- πλήθος κοσμημάτων και ασημικών, χρυσές λίρες, ηλεκτρονικές συσκευές, δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό
   Κατασχέθηκαν επιπλέον (7) οχήματα, (2) πιστόλια, (324) φυσίγγια, ποσότητα κάνναβης, διαρρηκτικά εργαλεία και (5.450) ευρώ
   Οι δράστες χρησιμοποιούσαν σκληρή σωματική βία σε βάρος των παθόντων, ενώ σε ληστεία σε οικία στην Κυψέλη χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό σίδερο προκάλεσαν βαριές σωματικές βλάβες στην ηλικιωμένη ένοικο
   Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (26 Οκτωβρίου 2017) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
   Συνελήφθησαν επτά (7) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα έξι (6) υπήκοοι Γεωργίας (19,28,32,34,37 και 38 ετών) και 34χρονος υπήκοος Καζακστάν, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας ακόμη 47χρονος υπήκοος Γεωργίας.
   Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των ληστειών και διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αντίστασης καθώς και για παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
   Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί (30) ληστείες και κλοπές από οικίες, ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
   Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον, τον τελευταίο χρόνο και διέπρατταν συστηματικά διακεκριμένες κλοπές και ληστείες σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
   Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :
    α) αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν,
    β) προετοίμαζαν τις ενέργειες τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων,
   γ) στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.
   Το ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστή είχε ο 34χρονος συλληφθείς, υπήκοος Καζακστάν, ο οποίος δρούσε ως «οργανωτής», εποπτεύοντας και κατευθύνοντας την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) δεν κινούσε εύκολα υποψίες με την παρουσία του στο χώρο.
   Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών - κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.
  Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητα τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά “passepartout”.
   Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή και την αναγνώρισή τους.
   Επιπλέον δεν δίσταζαν να ασκήσουν σκληρή σωματική βία στους παθόντες, ώστε να τους εξαναγκάσουν να υποδείξουν τα σημεία – κρυψώνες με χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας και χρηματοκιβώτια, ενώ κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία στην Κυψέλη προκάλεσαν βαριά σωματική βλάβη σε ηλικιωμένη ένοικο, με ηλεκτρικό οικιακό σίδερο.
   Η εγκληματική οργάνωση για τη διαμονή των μελών της ακολουθούσε την πρακτική των οργανώσεων του γεωργιανού οργανωμένου εγκλήματος, δηλ. την ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.
   Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες των μελών, στα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
    (7) οχήματα,
    (2) πιστόλια και (2) μαχαίρια,
    (324) φυσίγγια,
    ποσότητα κάνναβης,
    (5.450) ευρώ
    χρυσές λίρες και πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και ασημικών,
    ηλεκτρονικές συσκευές,
    δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό,
    πλήθος κλαπέντων επωνύμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, και
    πλήθος ρούχων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM .
   Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε παρόμοια αδικήματα ενώ ο 38χρονος έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης.
   Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση. 

   Τα μέλη της ΑΝ.Α.Σ.Α. ως αστυνομικοί  και ως ενεργοί πολίτες που εργαζόμαστε και ζούμε στη Νοτιοανατολική Αττική αισθανόμαστε υπερήφανοι για τους συναδέλφους μας οι οποίοι με αυταπάρνηση, όρεξη για δουλειά και πολύ προσωπικό χρόνο και κόστος καταφέρνουν με τις επιτυχίες τους να διατηρούν ψηλά το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία μας.








  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου