Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Παρουσιάζεται η νέα Eυρω-Συνοριοφυλακή

Το αμφιλεγόμενο σχέδιό της για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει χωρίς την άδεια του κάθε κράτους-μέλους, θα παρουσιάσει σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Στόχος της νέας δύναμης, η οποία θα στελεχώνεται από περίπου 1.000 άτομα, είναι να ανασχέσει τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία έχει υποδεχτεί περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους τους πρώτους 11 μήνες του 2015.

Πέραν της νέας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν επίσης το σχέδιό τους για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από τους καταυλισμούς που βρίσκονται στην Τουρκία, ώστε να περιοριστεί η είσοδος ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, και να μειωθούν οι πνιγμοί αθώων στο Αιγαίο.

Το μαζικό προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα έχει προκαλέσει πρωτοφανείς κραδασμούς στο σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ενωμένης Ευρώπης.

Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση από κράτη-μέλη που θέλουν να διαφυλάξουν το κυρίαρχο δικαίωμα προστασίας των συνόρων τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει την όποια απόφαση.

Η νέα ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται πλήρως στο σχέδιο των Βρυξελλών, ενώ και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να εκφράσουν εντονότατες ενστάσεις, όπως άλλωστε έπραξαν και κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του σχεδίου της Κομισιόν, που έχουν δει πολλά μέσα ενημέρωσης, «σε έκτακτες καταστάσεις» η νέα Συνοριοφυλακή «θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει και να διασφαλίζει ότι λαμβάνεται δράση επί του πεδίου, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το εκάστοτε κράτος-μέλος ή όταν το κράτος-μέλος πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επέμβαση».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει την ανάπτυξη της Συνοριοφυλακής σε κάποια συγκεκριμένη μεθόριο, ή σε περίπτωση που υπάρχει κάποια «έλλειψη» στη διαχείριση εθνικών συνόρων και το κράτος-μέλος δεν έχει ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.

Πηγή : ΣΚΑΙ - euractiv.gr - bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου