Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Έφιππη αστυνομία, εκπαιδευμένα σκυλιά και αποζημιώσεις των αστυνομικών από τις ΠΑΕ ζητά η ΕΠΟ

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΠΟ. Οι προτάσεις αυτές αφορούν αφενός τον δικό της πειθαρχικό κώδικα και αφετέρου την αστυνομία και το δικαιϊκό σύστημα.


Πολλά από αυτά που θα διαβάσετε υπάρχουν ήδη. Κάποια άλλα δεν είναι κοστολογημένα, ενώ σίγουρα θα χρειαστούν χρήματα για να γίνουν, ενώ υπάρχουν προτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη λογική που λειτουργεί η αστυνομία, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε σήμερα.

Για παράδειγμα η ΕΠΟ προτείνει:

- Eφιππη αστυνομία και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στα γήπεδα.
Ωστόσο αυτά χρειάζονται εκπαίδευση και χρήματα αλλά η ΕΠΟ δεν αναφέρει από πού θα βρεθούν.

- Μισθοδοσία αστυνομικών από τις ΠΑΕ που θα ζητούν συγκεκριμένο αριθμό.
Εδώ η ΕΠΟ ζητεί να φύγει η διαχείρηση από την αστυνομία και να περιέλθει σε εκπρόσωπό της ο οποίος θα αναλαμβάνει μια ομάδα και θα συναποφασίζει με τον εκπρόσωπο αυτής για θέματα βίας αυτής της ομάδας. Επίσης είναι άγνωστο αν το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να δεχθεί, πέραν των περιορισμών που μπορεί να υπάρχουν στη νομοθεσία, οι αστυνομικοί να αμοίβονται απευθείας από ανώνυμες εταιρείες.

-Επίσης ζητεί να καταργηθεί το ποσοστό του 10% των τηλεοπτικών που παρακρατείται από τις ΠΑΕ για να πηγαίνουν στην αστυνομία και οι αστυνομικοί που θα πηγαίνουν στα γήπεδα να πληρώνονται από τις ίδιες τις ΠΑΕ.

-Επίσης η ΕΠΟ προτείνει διακοπή αγώνων,υποβιβασμό ομάδων, σύνδεση της αδειοδότησης με τη βία, επαναφορά «ιδιώνυμου αδικήματος» και ενίσχυση του ρόλου των σεκιούριτι.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνονται οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα ελληνικά γήπεδα, όπως αυτές έχουν επισήμως κατατεθεί επανειλημμένα στην πολιτεία.

Η βία, που εμφανίζεται σε ακραίες μορφές στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία των γεγονότων, εξωγενής και ελάχιστη σχέση έχει με το ίδιο το άθλημα και τους πρωταγωνιστές του.

Η αντιμετώπισή της, με βασικό στόχο την δραστική μείωση των φαινομένων, αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, η απάντηση στο οποίο μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Πολιτεία, Αστυνομία, Δικαστικές Αρχές, Ομοσπονδία, Διοργανώτριες Αρχές, Π.Α.Ε. κλπ.) στη βάση ανάλογων συνεργασιών και θεσμικών κατακτήσεων που έχουν σημειωθεί την τελευταία τριακονταετία στις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Στη συνεργασία αυτή θέση έχουν και οι Σύνδεσμοι Οργανωμένων Οπαδών στο πλαίσιο μιας αναγκαίας κανονιστικής παρέμβασης.

Ενέργειες, που δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό θεσμικό πλαίσιο και -το σημαντικότερο- δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τον φυσικό αυτουργό των επεισοδίων δεν μπορούν, παρά τις δεδομένες καλές προθέσεις όσων τις αποφασίζουν, να οδηγήσουν στις αναγκαίες λύσεις.

Ο λόγος; Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η βία στους αθλητικούς χώρους χωρίς να συλλαμβάνεται ή να τιμωρείται ποτέ κανείς από τους φυσικούς αυτουργούς και χωρίς κατ” ελάχιστο να δυσκολεύεται η δραστηριότητα τους εντός και εκτός γηπέδων.

Επείγει, λοιπόν, η ταχύτατη συνεννόηση της Πολιτείας και του Ποδοσφαίρου για την εκπόνηση σύντομα ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις παρακάτω παραμέτρους:

α. την αναγκαία υποδομή, δηλαδή νέα γήπεδα ή πλήρως ανακατασκευασμένα ήδη υπάρχοντα που θα αποπνέουν πολιτισμό και στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σύγχρονες μορφές ελέγχου (ηλεκτρονικό εισιτήριο κλπ.) και αστυνόμευσης

β. την γρήγορη υλοποίηση μέτρων ελέγχου και αστυνόμευσης που περιγράφουν ένα νέο ρόλο της Αστυνομίας, ένα νέο πεδίο ευθύνης των Π.Α.Ε./σωματείων για τον εσωτερικό χώρο των γηπέδων και τη δυναμική συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

γ. ένα νέο Κώδικα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Συνδέσμων Οπαδών με σαφείς διατάξεις εγγραφής μελών, πλήρη έλεγχο και λογοδοσία των Συνδέσμων και των Π.Α.Ε. που τους παρέχουν την απαραίτητη πιστοποίηση χωρίς την οποία δεν μπορούν να ιδρυθούν

δ. την, πιθανή, νέα σκλήρυνση των διατάξεων των κανονισμών που τιμωρούν πειθαρχικά τις ομάδες

ε. την αλλαγή αντιμετώπισης των φυσικών αυτουργών από την Δικαιοσύνη, με βάση ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο τόσο για τις διαδικασίες όσο και για τον καταλογισμό ποινών σωφρονισμού και όχι εξόντωσης

στ. τις απολύτως απαραίτητες διαδικασίες διαπαιδαγώγησης και πρόληψης στις μικρές ηλικίες με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων πειθούς

Χωρίς την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου κανείς, με κανένα τρόπο και ποτέ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει με την αναγκαία επάρκεια τις εκδηλώσεις βίας στα γήπεδα, ειδικώς στη σημερινή συγκυρία όπου έχουν οργανωθεί και λειτουργούν κανονικοί στρατοί, η λειτουργία των οποίων ξεπερνάει τις περισσότερες φορές ακόμη και τις δυνατότητες ελέγχου που διαθέτει η Π.Α.Ε., τα συμφέροντα της οποίας υποτίθεται πως υπερασπίζονται.

Η Ε.Π.Ο. δηλώνει ότι είναι έτοιμη να μετάσχει σε ένα διάλογο ουσίας, με βάση τη δέσμη προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει περισσότερες από μια φορά στην Πολιτεία, ώστε σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα να οδηγηθούμε σε καταλήξεις υποχρεωτικές για την Πολιτεία και το Ποδόσφαιρο, με τον κάθε φορέα να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις προτάσεις της ΕΠΟ

Πηγή: soccerplus.gr, skaythess.gr , bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου