Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Οι Δόκιμοι και η απλή μέθοδος των τριών, του Παναγιώτη Αγγελίδη

Η πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων ως ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της συνολικής εκπαίδευσης που θα πρέπει να περάσουν ώστε να ονομαστούν Αστυφύλακες και να ενταχθούν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε μια μορφή «ενίσχυσης» προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, κυρίως επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος.


Κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης οι συνάδελφοι Δόκιμοι Αστυφύλακες εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους Αστυνομικούς, αμειβόμενοι γι’ αυτό με περίπου 400 ευρώ μηνιαίως, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση για την εργασία το Σαββατοκύριακο, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες.

Μάλιστα, μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. αρθρογράφησε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο  για το γεγονός αυτό, παρομοιάζοντας την προαναφερόμενη πολιτική που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ως το «STAGE της Αστυνομίας».

Με τη συνεχή και αμείωτη προσθήκη των Δόκιμων Αστυφυλάκων τα Αστυνομικά Τμήματα, ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενισχύονταν σημαντικά και διαρκώς με μεγάλο αριθμό Δόκιμων Αστυφυλάκων, που πολλές φορές έφτανε ακόμη και τους 25 με 30 ανά Τμήμα σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο!

Έφτασε όμως η στιγμή που λόγω της προσωρινής παύσης εισαγωγής σπουδαστών στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, ο θεσμός των Δόκιμων Αστυφυλάκων δεν θα υφίσταται πλέον, τουλάχιστον έως το 2015 όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. 

Ως μέλος του ενεργού συνδικαλιστικού συνδυασμού της Σ.Κ.Α.Υ., θα ήθελα να αναφέρω και ταυτόχρονα να θέσω ένα προβληματισμό τόσο δικό μου, όσο και των συναδέλφων με τους οποίους συναναστρέφομαι και συζητώ καθημερινά:

Όταν σε ένα Αστυνομικό Τμήμα με παρούσα δύναμη 50 ατόμων, οι 10 είναι δόκιμοι, (το 20% της δυνάμεως) και ο μέσος όρος των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) ανά συνάδελφο είναι 10, τώρα που έφυγαν οι δόκιμοι κατά πόσο θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός και τι ακριβώς θα συμβεί όταν ξεκινήσουν και οι προγραμματισμένες άδειες της καλοκαιρινής περιόδου;

Εφαρμόζοντας την απλή μέθοδο των τριών, ο καθένας μας θα μπορούσε εύκολα να βγάλει το αποτέλεσμα, το οποίο όλοι μας γνωρίζουμε αλλά απλά περιμένουμε να αποδειχθεί και στην πράξη!

Έχουμε ξεχάσει όμως ότι τα Αστυνομικά Τμήματα είναι το σημείο πρώτης επαφής των συμπολιτών μας με την Ελληνική Αστυνομία καθώς καθημερινά προσέρχονται σε αυτά για διάφορα ζητήματα, από το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο,  αισθανόμενοι πάντα ότι θα βρουν ανταπόκριση.

Είναι πιστεύω γεγονός αδιαμφισβήτητο πως τα Αστυνομικά Τμήματα αποτελούν την «καρδιά» του Οργανισμού που ονομάζεται Ελληνική Αστυνομία!

και όλοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει σταδιακά εάν δεν λειτουργεί σωστά η καρδιά του οργανισμού!

Δυστυχώς όπως διαφαίνεται με βεβαιότητα πλέον ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και εφόσον η καρδιά του οργανισμού δυσλειτουργεί, το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ορατό στον ίδιο τον οργανισμό, το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας!

Τυχόν προσωρινές λύσεις που εφαρμόσθηκαν τελευταία, όπως η ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων από συναδέλφους άλλων Κλάδων (Ασφαλείας και Αλλοδαπών επί το πλείστον) βοήθησε για λίγο, αλλά δεν έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα!

Γι’ αυτόν το λόγο ξαναναφέραμε πως η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να ξεκινήσει και να γίνει από την βάση προς την κορυφή και όχι αντιστρόφως!

Με εκτίμηση

Αγγελίδης Παναγιώτης 

Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

μέλος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

«πρώτα ο συνάδελφος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου