Ενάμιση χρόνο τώρα ακούμε παχυλά λόγια για αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια το σώμα και τους υπηρετούντες σε αυτό.
Ακούσαμε για ελληνικό FBI, για συστέγαση -συγχώνευση υπηρεσιών, για αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της ΕΛ.ΑΣ, για αντικατάσταση βαθμολογίου, για περιορισμό του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών, για τροποποίηση του κώδικα μεταθέσεων και για άρση των αδικιών που αυτός δημιουργεί, για αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο και του Π.Δ. για τον χρόνο εργασίας.
Ακούσαμε για αλλαγές και αναβάθμιση της αστυνομικής Ακαδημίας και ειδικότερα για αναβάθμιση της Εκπαίδευσης - Mετεκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, καλυτέρευση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στις αστυνομικές υπηρεσίες, επίλυση των ζητημάτων της υπερεργασίας των διμοιριών και των Tμημάτων Aσφαλείας. Για αποδέσμευση από τα πάρεργα και γενικότερα για μια ριζική και εκ βάθρων αναδιάρθρωση που έχει ανάγκη η αστυνομία ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του 21 ου αιώνα.
Μπορεί άραγε ο υπουργός κ.Δένδιας να μας απαντήσει τι απ' όλα αυτά έχει πετύχει; Μπορεί να πει στους χιλιάδες αστυνομικούς ποιό από τα παραπάνω και από άλλα τόσα προβλήματα έχει έστω προσπαθήσει να αλλάξει; Μπορεί με σοβαρά επιχειρήματα να μας πείσει ότι το σχέδιο Νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή θα επιλύσει έστω κάποια από αυτά;
Εκτίμηση των περισσοτέρων συναδέλφων είναι ότι όχι μόνο δεν θα αλλάξει τίποτα άλλα τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα σε όλους τους τομείς απ’ ότι ήδη ήταν.
Η οικονομική κρίση έφερε τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας με 40% μικρότερες αποδοχές και από την άλλη οι εργασιακές συνθήκες λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως λόγω παντελούς έλλειψης διοικητικής μέριμνας συνεχώς χειροτερεύουν.
Η δουλειά του εκάστοτε υπουργού, αν και περαστικού από το σώμα, είναι να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι να είναι απομονωμένος σε ένα ουτοπικά πλασμένο περιβάλλον δημιούργημα αυλικών και κολάκων.
Θα πρέπει να συνεργάζεται και να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις απόψεις των εκλεγμένων αντιπροσώπων των συναδέλφων. Συμπεριφορές δήθεν αυθεντίας ανήκουν στο παρελθόν. Ας αλλάξουν μερικοί μυαλά όσο είναι καιρός γιατί σε λίγο καιρό θα βλέπουν τα έδρανα της Βουλής μόνο από την τηλεόραση.
Όλοι όμως έχουμε ευθύνες. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο συνδικαλιστικός μας φορέας είναι αλάνθαστος. Σίγουρα έχει καταφέρει πολλά, θα μπορούσαν όμως να είναι πολύ περισσότερα.
Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος μας δίνει μια ευκαιρία αρκεί να την εκμεταλλευτούμε. Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αντιπροσώπευση, συμμετοχή και ανεξαρτησία ή απλά θα έχουμε τη δημιουργία ''προεδρίσκων'' που σέρνονται σαν ουρά πίσω από μεγαλύτερα σωματεία;;
Ο χρόνος θα δείξει...
Δημητρίου Γιάννης,
Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ.,
Μέλος ΑΝ.Α.Σ.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου