Η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας μας κ. Χρήστου Φωτόπουλου, κατά την χθεσινή ακρόασή του από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής σχετικά με την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας μας.
Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.:400/1/20ε
Αρ. Πρωτ.:400/1/20ε
Ακρόαση προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Κύριε Πρόεδρε,
κύριε Υπουργέ,
κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και θα ήθελα πραγματικά την ανοχή σας στο λιγοστό χρόνο που έχω, να σας εξηγήσω γιατί η Ομοσπονδία μας έχει ζητήσει την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, γιατί ζητάμε διακομματική επιτροπή και επιστημονική τεκμηρίωση των όποιων προτάσεων.
Σημείο 1
Η πατρότητα του νομοσχεδίου.
Ποιος, πότε, πού το εκπόνησε; Δεν γνωρίζουμε!
Ουδείς εκ των στρατηγών και των αξιωματικών του Επιτελείου, που χρόνια γνωρίζουμε, έχει αποδεχθεί τη σύνταξή του ή τη συμμετοχή του σε κάποια Ομάδα εργασίας.
Υπήρξαν τέτοιες; Πού συνεδρίασαν; Ποιοι συμμετείχαν; Για μας, δεν αποτελεί καινοτομία, αλλά οπισθοδρόμηση. Το μαρτυρούν τα ψηφίσματα, οι ανακοινώσεις των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, όλης της χώρας.
Σημείο 2
Παντελής απουσία συμμετοχής μας στην όλη διαδικασία.
Καμία όχλησή μας. Για πρώτη φορά κληθήκαμε για γνώση και γνώμη σήμερα. Συμμετείχαμε σε μια διαβούλευση δι' αλληλογραφίας, αλλά ούτε κι αυτή ελήφθη υπόψη.
Δεν σας περιποιούν τιμή οι 50.000 ενστόλων αστυνομικών;
Δεν έχει καμία αξία η γνώμη τους, κύριε Υπουργέ; Όταν μεθαύριο θα φύγουμε από τον θεσμικό ρόλο που εκπροσωπούμε, τι θα λένε αυτοί που θα το υλοποιούν;
Και γιατί αυτή η σπουδή στο έργο αυτής εδώ της Επιτροπής, η οποία καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που ούτε εμείς οι ίδιοι οι αστυνομικοί είμαστε σε θέση να ερμηνεύσουμε και να εγγυηθούμε για την ορθότητά του στους συναδέλφους μας;
Ή μήπως είναι καλό να επιβεβαιώνεται αυτό που λέγεται, ότι ψηφίζονται στα τυφλά διατάξεις, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση;
Σημείο 3
Το νομοσχέδιο ονομάζεται «αναδιοργάνωση» και καταργείται το Αρχηγείο.
Αν είναι δυνατόν! Έτσι είναι και καταγεγραμμένο ως αυτό ειπώθηκε από τον ίδιο τον κύριο Υπουργό στην παρουσίαση που έκανε στους δημοσιογράφους. Γίνεται ΕΓΑ, Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού.
Ο βασικός διαχωρισμός στους κλάδους Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων θα μπορούσε να σταθεί σε επιτελικό επίπεδο, αλλά η καθετοποίηση μέχρι τη βάση, δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν τρεις διαφορετικές Αστυνομίες, όπως εμείς διαβλέπουμε και όπως μας λένε ευθαρσώς και κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί.
Πού είναι το οργανόγραμμα και ποιος ο αριθμός της οργανικής δύναμης των αστυνομικών του κάθε Κλάδου;
Αντί για απλοποίηση δομών και λειτουργιών θα έχουμε περισσότερη σύγχυση και γραφειοκρατία στη διαβίβαση εντολών και στη λήψη αποφάσεων, παρά το ότι παρουσιάζεται μείωση επιτελείων.
Αντί για μείωση του λειτουργικού κόστους, θα έχουμε επιβάρυνσή του. Ήδη το ΓΛΚ έχει υπολογίσει 18.000.000 ευρώ χωρίς λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση.
Επίσης, εγκαταλείπεται το ενιαίο δόγμα ασφάλειας της χώρας, αφού δεν θίγεται το θέμα της λιμενικής αστυνόμευσης και δεν προτείνεται η υπαγωγή ξανά του Λ.Σ. στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ αυτό το ζητούν τα στελέχη της Αστυνομίας, τα οποία λένε ότι δοκιμάστηκε αυτή η υπαγωγή και ήταν θετικότατη.
Σημείο 4
Στεγανοποιείται και στρατιωτικοποιείται το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οριζόντια και κάθετα. Δεν κατανοώ δε την εκπαίδευση από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός είναι ο στόχος μας ή είναι η κοινωνικοποίηση της Αστυνομίας.
Α)Οριζόντια, διότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία των Κλάδων μεταξύ τους.
Β) Κάθετα, διότι Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί θα είναι αποκομμένοι από τους υφισταμένους τους, άλλοι ως επιτελικοί και άλλοι ως επιχειρησιακοί.
Τούτο διότι καταργούνται οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, που αποτελούν τον πυρήνα της Αστυνομίας σε επίπεδο Νομού.
Σημείο 5
Θεσμοθετείται ο αστυνομικός- ροπαλοφόρος έναντι του αστυνομικού – λειτουργού.
Εκτός από το ότι καταργούνται 6.700 θέσεις αστυφυλάκων και αυξάνονται οι θέσεις των στρατηγών, εξασθενείται η εισαγωγή στις Σχολές μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ αντίθετα ενισχύεται η φθηνή και ανεκπαίδευτη Αστυνομία, μέσω άλλων διαδικασιών πρόσληψης που πλήττουν την αξιοκρατία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ανακριτικοί υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων ή θα μετατραπούν σταδιακά οι αστυφύλακες σε ειδικούς φρουρούς, αφού τώρα οι ειδικοί φρουροί ονομάζονται αστυφύλακες;
Εμείς ζητάμε Αστυνομική Ακαδημία ανωτάτου επιπέδου να βγάζει στην κοινωνία λειτουργούς, ικανούς να σέβονται και να υπηρετούν τον πολίτη.
Σήμερα, οι Σχολές παραμένουν κλειστές και δυο από απ' αυτές έχουν μετατραπεί σε φυλακές.
Σημείο 6
Πρόκειται μάλλον για νομοσχέδιο που ικανοποιεί επιταγές της Τρόικας που φεύγει, αντί τις πραγματικές ανάγκες που θα μείνουν.
Ενώ λέγεται ότι ενισχύεται ο επιχειρησιακός χαρακτήρας της Αστυνομίας, επιβαρύνεται με νέα πάρεργα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φύλαξη των φυλακών, οι μεταγωγές, τα δικαστήρια, η έκδοση διαβατηρίων, η χορήγηση ασύλου, αλλά και η πλήρης ενσωμάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. των Δημοτικών Αστυνομικών, με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα και αρμοδιότητες που είχαν στους δήμους. Καμία συνάφεια οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ με το επιχειρησιακό σκέλος της ΕΛ.ΑΣ.
Διάκριση στην νοοτροπία και στην εκπαίδευση. Π.χ. ο Δημοτικός Αστυνομικός, εκπαιδευμένος και προσαρμοσμένος να εποπτεύει και να ελέγχει την καταλληλότητα των παιδικών χαρών, που παίζουν τα παιδιά μας, δεν μπορεί ταυτόχρονα, με αυτήν την νοοτροπία και εκπαίδευση να κληθεί μεθαύριο ως αστυφύλακας να διώξει το οργανωμένο έγκλημα, αλλά ούτε και ο αστυνομικός να κάνει το έργο του Δημοτικού Αστυνομικού, ελέγχοντας τις παιδικές χαρές, την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, τον υγειονομικό έλεγχο καταστημάτων κλπ. Όλα αυτά δεν είναι οπισθοδρόμηση;
Άρα, η ενσωμάτωση δεν λύνει κανένα υπηρεσιακό και οργανωτικό θέμα, παρά μόνο την επιταγή της Τρόικας για διαθεσιμότητες εντός του 2013, συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
Σημείο7
Μη μας προσβάλετε, καθησυχάζοντάς μας για τις μεταθέσεις που τάχα δεν πρόκειται να θιγούν γιατί δεν γίνεται να τις θίξετε ούτως ή άλλως, ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς δεκαετιών. Όποιο τέτοιο εγχείρημα θα ήταν τραγικά απάνθρωπο και δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο στοχεύουν άνθρωποι. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα ακυρωνόταν στην πράξη.
Σημείο 8
Στη συνείδηση του αστυνομικού που εκπροσωπώ, όταν μιλάμε για αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. μιλάμε για το όραμά μας στο Σώμα που αγαπούμε και υπηρετούμε και όχι για μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Σε βάθος χρόνου διαισθανόμαστε ότι δρομολογείται νέα ενσωμάτωση όλων των ειδών προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία. Κι αυτό με βεβαιότητα σας λέω ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν εκσυγχρονισμό.
- Εκσυγχρονισμός θα ήταν ο εκδημοκρατισμός του θεσμού, με τη διαφάνεια, την αξιοκρατική ανάδειξη ηγεσίας μέσω θεσμικού οργάνου της Βουλής των Ελλήνων, την αξιολόγηση προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια στις κρίσεις και προαγωγές, την πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση στην οποία δίνουμε και ιδιαίτερη βαρύτητα.
Πού είναι αυτές οι ρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να είναι η προμετωπίδα της όποιας στοιχειώδους επιχειρούμενης μεταρρύθμισης;
Γι' αυτό σήμερα σας καλούμε να προβείτε στο πάγωμα της διαδικασίας και να δοθεί εύλογος χρόνος προκειμένου επανεξετασθεί το νομοπαρασκευαστικό πλαίσιο ενός σύγχρονου νομοθετήματος με τη συμμετοχή επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων ώστε με νηφαλιότητα να προκύψει μια Αστυνομία για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας καταθέτω Υπόμνημα κοινό με την Π.Ο.ΑΞΙ.Α. όπου αναπτύσσονται οι σημαντικότερες παρατηρήσεις μας επί του Σχεδίου Νόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου