Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η αναγκαιότητα πρόληψης της υγείας των αστυνομικών και η επιβλαβής νυχτερινη εργασία

Στην αναγκαιότητα της πρόληψης για την προστασία της υγείας των αστυνομικών αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της υγείας γενικότερα και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αναφέρθηκε εμφαντικά στην σπουδαιότητα της πρόληψης στον τομέα της αστυνόμευσης, ως αστυνομικής αρμοδιότητας που στοχεύει στην προστασία των πολιτών και στην αποτροπή δυσμενών περιστατικών εγκληματικότητας. Το ίδιο, όπως είπε, πρέπει να ισχύει και για την προστασία της υγείας των αστυνομικών με την καλλιέργεια την κουλτούρας της ιατρικής της εργασίας. Σε ό,τι αφορά στην Ελληνική Αστυνομία, παρατήρησε ότι εργάζεται στον τομέα αυτό, μόνο μια συνάδελφος, η κα Αικατερίνη Εξάρχου, ειδικός γιατρός εργασίας με πλούσια προσφορά.

Στη συνέχεια ανέλυσε πώς οι ειδικές εργασιακές συνθήκες συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσμενών περιστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και εξήγησε ποιος είναι ο ρόλος του ιατρού εργασίας και της υγιεινής στο χώρο εργασίας. «Έχει να ασχοληθεί πρωτίστως με την πρόληψη και γι' αυτό η όποια εμφάνιση περιστατικών, συνιστά αποτυχία της πρόληψης», είπε.

Αναφερόμενος στους παράγοντες επικινδυνότητας του αστυνομικού επαγγέλματος όπως είναι η βία στο χώρο εργασίας, το εργασιακό στρες και οι ειδικές συνθήκες που οδηγούν σε ειδικές εκθέσεις κινδύνου, όπως τα λοιμώδη νοσήματα, στάθηκε ιδιαίτερα στη φυματίωση, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας είναι ακόμα υπαρκτός ο κίνδυνός της. Πρέπει δε να ασκηθεί μέριμνα για την πρόληψη του νοσήματος αυτού (υπήρξε κρούσμα σε συνοριοφύλακες, αλλά υπάρχουν και σχετικές μελέτες του ΚΕΛΠΝΟ). Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η επιδημιολογικού χαρακτήρα διερεύνηση των κινδύνων με έμφαση στις ειδικότερες πληθυσμιακές ομάδες, με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο αστυνομικός.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ναι μεν η ΕΛ.ΑΣ. έχει μεριμνήσει κατά πολύ σε ζητήματα θεραπείας, αλλά έχει υποτιμήσει τον τομέα της πρόληψης, αφού διαθέτει μόνο μια ιατρό εργασίας, η οποία καλείται να ασχοληθεί με όλους τους υγιείς αστυνομικούς για να προλάβει τα πιθανά κρούσματα. Όπως τόνισε, είναι ουσιώδης ο ρόλος του ιατρού εργασίας ιδίως σήμερα σε συνθήκες κρίσης, δεδομένου ότι οι αρνητικές επιπτώσεις εκδηλώνονται αργότερα, όταν πια ο αστυνομικός είναι συνταξιούχος. Στις ΗΠΑ είναι γνωστό π.χ. ότι οι φύλακες σε αποθήκες βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου εκδήλωσαν λευχαιμία μετά τη συνταξιοδότηση και όχι κατά τη διάρκεια του ενεργού υπηρεσιακού βίου.

Παρακολουθώντας δε τον προβληματισμό μας και τις ανακοινώσεις μας για τη νυχτερινή εργασία, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «Να σας τρομοκρατήσω για κάτι;» επισήμανε στη συνέχεια: «Είναι καρκινογόνος η νυχτερινή εργασία. Δεν λέω φυσικά ότι δεν πρέπει να εργαζόμαστε τη νύχτα»...

Κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε, τέλος, ότι το μείζον θέμα που θα μπορούσε να απασχολήσει την αστυνομική ηγεσία και τις συνδικαλιστικές ενώσεις είναι το θέμα της δημιουργίας ενός φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου με τη συμβολή τόσο των εργαζομένων όσο και του εργοδότη.

Πηγή : poasy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου